maandag 27 januari 2025

Het personeel van de Hasseltse keramiekfabriek

In onze reeks over de Hasseltse keramiekfabriek willen we graag ook deze interessante foto tonen. Het is een groepsfoto van het personeel van de fabriek in 1896.

De Keramiekfabriek van Hasselt werd in 1895 opgericht. Het bedrijf startte in de gebouwen van de voormalige fabriek "Porcelaines du Limbourg" (1890-1893). Het bedrijf was gelegen aan de "Place d’Armes", aan de Hasseltse kleine ring op de plaats waar nu de Bibliotheek Hasselt Limburg gevestigd is. 

Groepsfoto 'Manufacture de céramiques décoratives, Hasselt 1896.' (VUHK)

Deze groepsfoto is gemaakt op de binnenplaats van de fabriek. De muur op de achtergrond is waarschijnlijk de zijvleugel aan de kant van het begijnhof. We zien een poort links en de hoek van de terugwijkende muur rechts. Door de ramen van het gelijkvloers en op de verdieping zien we (ongeglazuurde) vazen. Allicht zijn dit werkplaatsen waar het gebakken keramiek werd geglazuurd. 

Plattegrond van de fabriek (1895) met aanduiding van de locatie van de groepsfoto (VUHK)

Op een bord in het midden van de groep staat: "Manufacture de céramiques décoratives, Hasselt 1896." De foto werd dus gemaakt op het ogenblik dat het nieuwe bedrijf ongeveer één jaar actief was. 

We zien een grote groep personeelsleden. We tellen 115 personen! In het midden staan twee heren in pak. Vermoedelijk directeur Celestin Helman en Brussels keramist Henry Badoux. Zij werden aangetrokken door de nieuwe aandeelhouders bij de opstart in 1895. 

Op de foto staan alle vrouwen rechts, de mannen voornamelijk links. We schatten het aantal volwassen mannen op ongeveer 55, het aantal vrouwen op 3. Alle andere werknemers (zo'n 55 personen) zijn jongeren, jongens en meisjes én kinderen! Of het jonge meisje helemaal links op de foto ook een werknemer is, is moeilijk te zeggen. De andere kinderen hebben duidelijk werkkledij aan. De man waar ze bij staat lijkt ook niet echt tot het personeel te behoren. Waren het het toevallige bezoekers?

Uit de Nijverheidstellingen beschikken we over cijfers voor de Hasseltse keramiekfabriek. In het rapport voor 1896, toevallig het jaar van de groepsfoto, staat volgend overzicht:

  • 11 personeelsleden, andere dan arbeiders, waarvan 11 mannen.
  • 132 arbeiders, waarvan 118 mannen en 14 vrouwen.
  • In het totaal 143 personeelsleden.

Blijkbaar stond niet iedereen dus op de foto. De 11 personen die volgens de telling geen arbeiders zijn, zijn waarschijnlijk bedienden, die op het eerste zicht niet op de foto staan. Er staan immers maar twee mannen in een kostuum prominent in het midden van de foto.

De telling maakt geen onderscheid in leeftijd. Op de foto tellen we inderdaad 14 vrouwen en meisjes.

Vrouwen en meisjes

Het versieren (zgn. barbotinetechniek) en glazuren van het fijne Hasseltse keramiek was vooral het werk van vrouwen en meisjes. Dat kwam enkele jaren geleden aan bod op de tentoonstelling 'Door vrouwenhanden gevormd'.

Vrouwen aan het werk in de Hasseltse keramiekfabriek (VUHK)


Kinderarbeid

Dat er zoveel jongeren en zelfs kinderen aan het werk waren in het bedrijf, is opvallend, maar voor de tijd allicht niet uitzonderlijk. De Belgische wet op de kinderarbeid dateert pas van 1889. Die bepaalde dat kinderen onder de 12 jaar niet mogen werken in de industrie. 

In de praktijk bleven de nieuwe regels vaak dode letter. De eerste jaren zijn er zelfs geen ambtenaren om de bedrijven te inspecteren op overtredingen. De wet op kinderarbeid zorgde niet meteen voor een radicale omslag. Wie 12 jaar is, start met werken. De ondernemers rekenen nog altijd op hun goedkope en flexibele arbeidskrachten. Veel gezinnen hebben het inkomen van de kinderen nog altijd broodnodig. Zolang de lonen van de gezinshoofden en de vrouwen niet stijgen, blijft kinderarbeid voor hen noodzakelijk. In 1914 verbiedt men kinderarbeid onder 14 jaar. De wet van 14 juni 1921 stelt de achturige werkdag in en bepaalt dat zware arbeid voor kinderen onder de 16 jaar strafbaar is...

Of hoe deze groepsfoto ook een beeld geeft van de arbeidsomstandigheden van die tijd...

Welkom!

Een Limburgse inventaris!?

Een inventaris van 'alle' Limburgse panovens, pannenfabrieken en steenbakkerijen? Allicht onbegonnen werk... In elk geval wil ik m...