Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes in Munsterbilzen |
Tijdens een wandeling naar het Munsterbos in Munsterbilzen kwamen we een oud kapelletje tegen met een interessant dak. De kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes ligt langs de Oude Beekstraat in het centrum van Munsterbilzen, deelgemeente van Bilzen. Ze werd gebouwd vlak na Wereldoorlog I. Ze is door de Vlaamse overheid beschermd als 'vastgesteld bouwkundig erfgoed'.
Muldenpannen
Het dak van de kapel is gedekt met zwarte zogenaamde Muldenpannen, in
het Nederlands gootpannen of soms trogpannen ('mulden' is
Duits voor 'trog'). Deze machinale pannen werden voor het eerst
geproduceerd in Duitsland sinds de jaren 1880. Het zijn zware pannen met een
dubbele of driedubbele sluiting. De zwarte kleur is geen glazuur, maar werd bekomen door het zogenaamd 'smoren' van de pannen (dit is bakken in zuurstofarme of reducerende omstandigheden).
Het was onmogelijk om de onderzijde van de pannen te zien, maar de kans is groot dat deze pannen afkomstig zijn van pannenfabriek Belisia uit Bilzen. Het bedrijf Société Anonyme Tuilerie Méchanique Belisia s.a. werd opgericht in 1902 en bestond tot 1927. De periode klopt in elk geval. Bij Belisia werden zeker Muldenpannen gemaakt. Dat weten we onder meer van een postkaart van het bedrijf tijdens Wereldoorlog I en van een exemplaar in onze verzameling. Uiteraard waren er in de omgeving nog pannenfabrieken waar dergelijke pannen geproduceerd werden (Kortessem, Tongeren...).
Dakkammen
De nok van het dak is normaal bedekt met vorsten of vorstpannen. In dit geval zijn ze 'bekroond' met dakornementen, meer
bepaald zogenaamde dakkammen, dit zijn keramische sierelementen die het dak een
beetje standing geven. Vroeger zag je die wel meer, vandaag de dag zijn ze bijna
overal verdwenen, tenzij op een of ander geklasseerd gebouw. Bijzonder is dat er
zelfs afwisselend twee verschillende dakkammen zijn gebruikt. Vermoedelijk werden die ook bij Belisia geproduceerd.
Dak met Muldenpannen en twee soorten dakkammen |